Azië Indonesië Travel

10 leuke dingen om te doen op Flores

10 leuke dingen om te doen op Flores

Flores is een eiland in Indonesië dat ten oosten van Bali ligt. Het is misschien niet de meest bekende bestemming, toch besluiten steeds meer backpackers om er een kijkje te gaan nemen.

En daar is een goede reden voor. De natuur is er grotendeels onaangetast, het vulkanische landschap oogstrelend en de koraalriffen uitmuntend. Zo kan ik nog wel even doorgaan ? .

In dit artikel deel ik 10 bezienswaardigheden en activiteiten met je en verder enkele handige ideas voor wat betreft accommodatie en transport.

 

1. Spot reusachtige varanen in het Komodo Nationwide ParkWhoops, looks like something went wrong.

(1/1)
ErrorException

file_put_contents(): Only 0 of 328 bytes written, possibly out of free disk space

in Filesystem.php line 122
at HandleExceptions->handleError(2, ‘file_put_contents(): Only 0 of 328 bytes written, possibly out of free disk space’, ‘/var/www/html/uppi/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Filesystem/Filesystem.php’, 122, array(‘path’ => ‘/var/www/html/uppi/storage/framework/sessions/s79RY0PnE0dqDzfqoEvsi2qshDpqUA4efhxqleYg’, ‘contents’ => ‘a:3:{s:6:"_token";s:40:"BxQePwFiwDme4GAxrmydZ4ujrqbizQpZcD5XBXjR";s:9:"_previous";a:1:{s:3:"url";s:169:"http://usaserver4.com/uppi?domain=travelmotoblog&image_url=https%3A%2F%2Ftravelmotoblog.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2F10-leuke-dingen-om-te-doen-op-flores.jpg";}s:6:"_flash";a:2:{s:3:"old";a:0:{}s:3:"new";a:0:{}}}’, ‘lock’ => true))
at file_put_contents(‘/var/www/html/uppi/storage/framework/sessions/s79RY0PnE0dqDzfqoEvsi2qshDpqUA4efhxqleYg’, ‘a:3:{s:6:"_token";s:40:"BxQePwFiwDme4GAxrmydZ4ujrqbizQpZcD5XBXjR";s:9:"_previous";a:1:{s:3:"url";s:169:"http://usaserver4.com/uppi?domain=travelmotoblog&image_url=https%3A%2F%2Ftravelmotoblog.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2F10-leuke-dingen-om-te-doen-op-flores.jpg";}s:6:"_flash";a:2:{s:3:"old";a:0:{}s:3:"new";a:0:{}}}’, 2)in Filesystem.php line 122
at Filesystem->put(‘/var/www/html/uppi/storage/framework/sessions/s79RY0PnE0dqDzfqoEvsi2qshDpqUA4efhxqleYg’, ‘a:3:{s:6:"_token";s:40:"BxQePwFiwDme4GAxrmydZ4ujrqbizQpZcD5XBXjR";s:9:"_previous";a:1:{s:3:"url";s:169:"http://usaserver4.com/uppi?domain=travelmotoblog&image_url=https%3A%2F%2Ftravelmotoblog.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2F10-leuke-dingen-om-te-doen-op-flores.jpg";}s:6:"_flash";a:2:{s:3:"old";a:0:{}s:3:"new";a:0:{}}}’, true)in FileSessionHandler.php line 83
at FileSessionHandler->write(‘s79RY0PnE0dqDzfqoEvsi2qshDpqUA4efhxqleYg’, ‘a:3:{s:6:"_token";s:40:"BxQePwFiwDme4GAxrmydZ4ujrqbizQpZcD5XBXjR";s:9:"_previous";a:1:{s:3:"url";s:169:"http://usaserver4.com/uppi?domain=travelmotoblog&image_url=https%3A%2F%2Ftravelmotoblog.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F09%2F10-leuke-dingen-om-te-doen-op-flores.jpg";}s:6:"_flash";a:2:{s:3:"old";a:0:{}s:3:"new";a:0:{}}}’)in Store.php line 128
at Store->save()in StartSession.php line 88
at StartSession->terminate(object(Request), object(Response))in Kernel.php line 218
at Kernel->terminateMiddleware(object(Request), object(Response))in Kernel.php line 189
at Kernel->terminate(object(Request), object(Response))in index.php line 58


” alt=”Komodo National Park” width=”640″ />

Een Komodovaraan in het Komodo Nationwide Park

Zelf heb ik de Komodovaraan, oftewel de ‘Komodo Dragon’, voor het eerst gezien op Perhentian Kecil in Maleisië en later ook nog op Pulau Sapi in Sabah. De beesten, die wel three meter lang kunnen worden, danken hun naam echter aan het eiland Komodo waar ze het meest voorkomen.

Het Komodo Nationwide Park bestaat overigens uit Komodo, Rinca en Padar Island plus nog enkele kleinere eilandjes. Zowel Rinca als Komodo zijn geschikt om een korte ‘varanen-trekking’ te doen. Je hebt wel een gids nodig, aangezien deze dieren niet ongevaarlijk zijn. Deze zal je tevens meer vertellen over hoe de beesten leven. Indien je zelfstandig bent gekomen, dan kun je een tourgids bij een van de verschillende hoofdkwartieren regelen.

De Komodovaraan is echter niet het enige wat je hier kunt zien. Zo leven er tevens buffels, wilde zwijnen, makaken en Timor-herten.

Maar er is meer in het nationale park…

Als je van snorkelen of duiken houdt, dan is dit dé plaats waar je geweest moet zijn. Een plekje dat ik je kan aanraden om kopje onder te gaan is Pink Seashore. Inderdaad, het zand heeft hier een roze tint. Dit is ontstaan door kleine stukjes rood koraal.

Dan is er nog Padar Island. In ongeveer 30 minuten loop je naar het hoogste punt en phrase je beloond met een adembenemend uitzicht. De wandeling is niet heel eenvoudig, maar iedere druppel zweet is het waard. Dit zal je vanzelf wel merken als je boven bent.

Je kunt naar het nationale park komen door in Labuan Bajo een boot te nemen, dit duurt ongeveer three uur. De three eilandjes worden vaak in een excursie gecombineerd, maar je kunt ze ook los vanuit Labuan Bajo bezoeken.

 

2. Huur een motorcycle en verken de Bajawa-regio

Mount Inerie

Mount Inerie: een van de hoogtepunten in de Bajawa-regio

Bajawa is een plaats die op ongeveer 1.100 meter hoogte ligt op Flores. Houd er daarom rekening mee dat het hier een stukje koeler is dan je in de lager gelegen gebieden gewend bent.

Mijn tip is om een scooter te huren en de omgeving te gaan verkennen, ik zal voor de zekerheid wel een sweater meenemen ? . Er zijn allerlei nabijgelegen kleine gemeenschappen waar je naartoe kunt gaan en in touch kunt komen met de locals. Dit kan bijvoorbeeld in een van de Ngada Villages zoals het dorpje Bena.

Verder zijn er hotsprings die de moeite waard zijn om te bezoeken, de Malanage Scorching Springs en de Mengeruda Scorching Spring. Bij de laatstgenoemde kun je jezelf laten masseren door de waterval.

Wil jij jezelf uitdagen? Dan is de klim naar de prime van Mount Inerie wellicht iets voor jou. Het is geen makkelijke tocht, maar het panoramische uitzicht vanaf boven is tremendous. Vanuit de verschillende dorpjes zie je deze imposante berg trouwens vrij duidelijk liggen.

 

three. Beklim Mount Kelimutu en ben getuige van een natuurwonder

Kelimutu

Een van de three kratermeren die je ziet vanaf Mount Kelimutu

Midden op het eiland ligt het Kelimutu Nationwide Park waar een bijzondere vulkaan staat: Mount Kelimutu. Bijzonder omdat je vanaf boven three verschillend gekleurde kratermeren ziet liggen: blauwgroen, donkergroen en lichtgrijs. Dit verschil in kleur wordt veroorzaakt door de aanwezige mineralen in de wateren.

Wil je nog iets bijzonders weten? Deze meren zijn door de jaren heen meerdere malen van kleur veranderd.

Overigens raad ik je aan om vroeg in de ochtend te gaan met het opkomen van de zon. Wacht vervolgens even tot de zon de kratermeren verlicht, dit geeft een schitterend impact. Helaas is dit ook meteen het meest drukke second dat de berg wordt bezocht.

Je kunt tevens later in de ochtend gaan, het is dan een stuk rustiger. Een andere optie is om na de zonsopkomst te blijven en eventjes te wachten tot de meeste mensen weg zijn gegaan.

Verder kun je nog naar beneden lopen om allerlei gezellige kleine dorpjes te bezoeken.

Voordat ik het vergeet: doe warme kleding aan aangezien het behoorlijk fris kan zijn. De klim naar de prime stelt trouwens weinig voor, in 20 minuutjes ben je al boven.

Om er te komen, kun je het greatest naar het plaatsje Moni gaan. Dit kan met de scooter, een huurauto of met de bus vanuit Maumere (three tot four uur) en Ende (2,5 uur). In Moni kun je een tour boeken, maar je kunt uiteraard ook gewoon zelf gaan.

 

Wat is er nog meer te doen in Moni?

Er is meer te beleven in dit pittoreske dorpje dat vrijwel volledig uit rijstterrassen, beboste bergen en palmbomen bestaat.

Vraag naar de waterval die hier in de buurt ligt, je hebt er de mogelijkheid om even lekker te ontspannen in de pool terwijl het water naar beneden klettert.

Moni Waterfall

De waterval die je in Moni vindt

Verder heb je in de omgeving numerous dorpjes die leuk zijn om te bezoeken. Aanraders zijn Wolojita en Ngella. De laatstgenoemde staat bekend om het weven van sarongs, ook wel de ‘ikat-techniek’ genoemd.

 

four. Verblijf een aantal dagen in het leuke Labuan Bajo

Labuan Bajo

De zonsondergang in het schilderachtige Labuan Bajo

Labuan Bajo is een gezellig vissersplaatsje dat in het westen van Flores ligt. In Jalan Soekarno Hatta, de toeristische hoofdstraat, zijn leuke cafeetjes en goede restaurantjes te vinden.

Ik wil je aanraden om de lokale fish market te bezoeken en te genieten van heerlijke vers-gevangen vis van de barbecue. Wat mij betreft is dit de beste plek om te eten in Labuan Bajo.

De zonsondergang is trouwens ook nog iets dat je gezien moet hebben. Een goede spot hiervoor is Love Hill. Een andere optie is om met een biertje op het strand gaan zitten en daar de spectaculaire lucht bekijken.

Verder is het dorpje een perfecte uitvalsbasis voor het bezoeken van nabijgelegen eilandjes. Zo kun je de eerder genoemde Komodo-, Rinca- en Padar-eilanden aandoen, maar tevens prachtige plekken als Kalong Island en Kelor Island.

Tip: op zoek naar een goede duikorganisatie? Dan raad ik je Manta Rhei Dive Middle op Labuan Bajo aan dat wordt gerund door een gastvrije en behulpzame Belgische familie.

5. Bezoek de authentieke Tado Village

Tado Village

De kegelvormige huisjes in Tado Village

De locals in Tado Village leven nog op geheel traditionele wijze. Zo dragen ze kenmerkende kleding, maken ze medicijnen en eten ze onder andere insecten. De mensen zijn buitengewoon vriendelijk en vinden het erg leuk als je een kijkje komt nemen.

In de avond heb je de mogelijkheid om te dineren onder het maanlicht. Wees niet bang dat je insecten krijgt voorgeschoteld, de lokale snack ‘songkol’ bestaande uit cassave, suiker en kokosnoot is hetgeen waar je je op kunt verheugen.

Overigens heb je de mogelijkheid om bij de locals thuis te slapen. Klamboes zijn inbegrepen. Goed om te weten is dat er elektriciteit aanwezig is, omdat males gebruikmaakt van zonne-energie.

Tado Village ligt op 44 kilometer ten oosten van Labuan Bajo en is +/- 1 uur rijden. Onderweg kom je langs schitterende natuur en allerlei kleine dorpjes. Ook krijg je de bijzondere spinnenweb-rijstvelden te zien. Ja, je leest het goed ? . Bekijk de volgende foto maar eens, dan begrijp je wat ik bedoel:

Cancar

Ook het bekijken van de spinnenweb-rijstvelden in Cancar is de moeite waard

Lokaal worden ze ook wel ‘lingko fields’ genoemd. Als je hier meer van wilt zien, ga dan naar Cara Village in Cancar.

 

6. Bekijk de traditionele ‘caci dance’ in Kampung Melo

Caci-Dance

De caci, een nogal bijzondere dans

In Melo Village kun je terecht om een traditionele dans bij te wonen: de ‘caci’. Tijdens deze bezigheid waarbij 2 mannen nogal extravagante kleding dragen, slaat de één met een zweep terwijl de ander zich verweert met een schild.

De littekens die de mannen tijdens het ‘dansen’ oplopen, worden gezien als kenmerk van mannelijkheid en daarom gekoesterd. Bloed wordt beschouwd als supply voor een vruchtbaar land en dus een goede oogst. Er staat overigens een scheidsrechter bij om alles een beetje onder controle te houden.

Behalve dit eeuwenoude ritueel, is het ook de moeite om in Melo van de prachtige natuur te genieten. Vanaf de heuvel bij ‘Panorama’ kun je het Komodo Nationwide Park en vele bergen zien liggen. Een geweldig uitzicht, zeker tijdens het ondergaan van de zon.

Melo Village is 30 minuten rijden met de scooter vanaf Labuan Bajo. Je kunt tevens een bus nemen naar Ruteng, vraag aan de chauffeur of hij je onderweg afzet bij Kampung Melo.

 

7. Neem een duik bij de afgelegen Cunca Rami Waterfall

Cunca-Rami-Waterfall

De Cunca Rami Waterfall: een cadeautje van de natuur

De indrukwekkende Cunca Rami Waterfall is een heerlijke bestemming om van de mooie natuur te genieten en om even lekker te verkoelen. De weg ernaartoe is minstens zo bijzonder. Zo loop je door de bossen en rijstvelden, een wandeling van ongeveer 30 minuten.

Eenmaal aangekomen bij de waterval, kun je jezelf belonen door een duik te nemen. Naja belonen, het water is eerlijk gezegd behoorlijk fris. Dit is echter niet perse een nadeel, het zorgt ervoor dat jij je direct als herboren zult voelen. Er zijn trouwens meerdere swimming pools waar je kunt zwemmen.

Kijk tijdens de wandeling goed om je heen naar de bijzondere planten die in de omgeving voorkomen. Bananen, avocado, cacao, vanille, het groeit er allemaal.

De waterval ligt op 35 kilometer ten zuidoosten van Labuan Bajo, een ritje van 1 uur en een kwartiertje. Je kunt dit met een motorcycle doen maar bijvoorbeeld ook met de lokale bus die naar Werang rijdt.

 

eight. Ga eilandhoppen vanuit Riung

Rutong Island

Rutong Island is een van de eilandjes om te bezoeken vanaf Riung

Heb je al eens gehoord van het kustplaatsje Riung? Helaas heeft ze geen strand, maar daar is een goede oplossing voor: de 17-Island Tour. Je bezoekt hierbij het ene na het andere paradijsje.

Overigens hoef je niet voor een georganiseerde excursie te kiezen. Een andere mogelijkheid is om een lokale visser aan te spreken en te vragen of hij je meeneemt naar de verschillende schitterende eilandjes.

Snorkelen is hier trouwens een should, vanuit de boot kun je de kleurrijke koralen al goed zien door het glasheldere water. Als je geen tour boekt, zorg dan dat je zelf je snorkelspullen bij je hebt.

Om in Riung te komen, ben je zo’n three tot four uur onderweg vanuit Bajawa. Datzelfde is het geval als je in Ende vertrekt. Houd rekening met een oncomfortabele rit, helemaal als je met de bus gaat. Maar wanneer je eenmaal aangekomen bent, weet je direct dat dit het allemaal waard was.

 

9. Hike naar Wae Rebo Village

Wae Rebo Village

Het kleine Wae Rebo Village is een bezoekje waard

Op zoek naar een plek waar je helemaal afgezonderd bent van de ‘normale’ wereld? Bezoek dan Wae Rebo Village dat hoog in de bergen bij Denge ligt.

Het is prachtig om te zien hoe de locals hier hun dagelijkse werkzaamheden voortzetten, ondanks dat er zo nu en dan toeristen langskomen. Niets is hier vooropgezet, alles is puur. Een belangrijke bezigheid van de lokale bewoners is het oogsten van koffie.

Je kunt in het plaatsje blijven slapen in een zogenaamde ‘tikar’, een mat die de mensen zelf hebben geweven. De locals wonen overigens in unieke kegelvormige huisjes die onder meer bestaan uit bamboe en gras.

Voordat ik het vergeet: de klim naar het dorpje, dat op 1.125 meter hoogte ligt, duurt zo’n three tot four uur vanuit Denge. Dit is tevens de enige manier om er te komen. Het is gebruikelijk dat je onderweg three tussenstops maakt, waaronder bij de Wae Lomba River.

Vanuit Ruteng ben je nog zo’n 2,5 tot three uur onderweg om in Denge te komen, ik raad je aan om zelf te rijden of een privéchauffeur aan te spreken. Ook kun je in Ruteng gebruikmaken van een truck waarbij je onder meer langs het eerder genoemde Cancar met de spinnenweb-rijstvelden komt. De journey duurt three tot three,5 uur.

 

10. Ontspan op het idyllische Koka Seashore

Koka-Beach

Het oogstrelende Koka Seashore

Je hoeft niet perse omringende eilandjes te bezoeken om mooie stranden te vinden. Een verborgen paradijsje is Koka Seashore, dat op ongeveer een uur en een kwartiertje rijden ligt vanuit Maumere.

Je zal trouwens geen of nauwelijks toeristen tegenkomen. Deze exotische plek is vooral bekend onder de locals. Snorkelen kan direct vanaf het strand. Indien je wilt duiken, dan kun je van lokale vissers een bootje huren.

Het witte zand grenst aan imposante rotsen en turquoise water. Als je hier geen duik neemt, dan weet ik het ook niet meer ? .

Op zoek naar die ene ideale foto? Wacht dan eventjes tot de zon ondergaat en je hebt ‘m te pakken.

 

Enkele ideas voor accommodatie transport

Tot slot van dit artikel heb ik nog een aantal adviezen voor je op het gebied van accommodatie en transport. Ik deel meerder leuke hostels met je en ik vertel je onder andere hoe je op Flores kunt komen.

 

Accommodatie

Zoek je een bijzondere plek om te overnachten in Labuan Bajo? Dan kan ik je Bajo View aanbevelen. Je slaapt hier in een tent en kunt vanuit het café de zonsondergang bekijken. Verder is Manta Manta een fijne en bovendien betaalbare plek. Als je iets ruimer in je finances zit, is de Komodo Lodge een goede optie.

Als je in Maumere bent, ga dan naar Sundown Cottages waar je van een fantastisch uitzicht over de baai en de nabijgelegen eilandjes kunt genieten. Het is zo’n typische plek waar je één wordt met de natuur. Een absolute no-go is Lodge Gardena. Het magazine hier dan misschien goedkoop zijn, maar de kamers blinken uit in viezigheid en bedwantsen lijken eerder regel dan uitzondering.

In Moni heb ik als tip om te verblijven in Arwanti Guesthouse waar je vanuit je bungalow uitkijkt op de bergen. Je kunt hier eenvoudig je trekking naar Mount Kelimutu plannen.

 

Transport

Zit je eraan te denken om vanuit Lombok met de boot naar Flores te gaan? Dan kun je een volledig verzorgde journey by way of Perama doen. Je reist dan by way of de Komodo- en de Rinca-eilanden. De boot is schoon, het personeel super-vriendelijk en het eten lekker. Boeken kan op Peramatour.com.

Om vanuit Sulawesi naar Flores te komen (of vice versa), kun je in Makassar met een Pelni-boot naar Labuan Bajo varen. Het is wel een lange zit, zo’n 36 uur. Vanuit Bira is een andere mogelijkheid, dit duurt 20 uur, al kan het langer duren.

Je kunt ook vliegen richting Flores. De belangrijkste luchthavens vind je op Labuan Bajo (1 uur vanaf Denpasar) en Maumere (1,5 uur vanuit Denpasar en Makassar). Vervolgens kun je het eiland zelfstandig verkennen, iets dat mijn voorkeur heeft. Heb je echter niet alle tijd, dan is een excursie met het eerder genoemde Perama aan te bevelen.

Op Flores zelf kun je binnen de steden veelal gebruikmaken van de bemo, de kleine blauwe busjes die je veel ziet in Indonesië. Ook rijden er op bepaalde trajecten bussen van ‘Gunung Mas’, bijvoorbeeld van Maumere naar Labuan Bajo of Labuan Bajo naar Ruteng. Verder is er altijd wel een native te vinden die jouw chauffeur wil zijn of kun je gebruikmaken van ‘shared cars’. Tot slot heb je de mogelijkheid om het Flores met de scooter te verkennen. In bijvoorbeeld Labuan Bajo zijn numerous opties om er een te huren, dit kost doorgaans 80.000 tot 90.000 Rupiah per dag.

Ga jij backpacken in Azië?

Backpackgids-Azie-bannerDan ga ik je graag helpen ? . Samen met een staff van Azië-kenners heb ik Backpackgids Azië ontwikkeld. De missie is duidelijk: zorgen dat jouw reis een groot succes wordt.

Onder meer de volgende points komen aan bod:

Hoe stippel ik een route uit? Welke route(s) kan ik volgen? We geven je er meer dan 70.
Hoe kan ik kosten besparen en toch maximaal genieten?
Hoe blijf ik veilig en gezond tijdens mijn reis?
Waar moet ik als backpacker zijn?
Welke cruciale dingen magazine ik niet vergeten voor ik vertrek?
Welke accommodatie previous bij mij?

Wil jij meer weten over het grootste Nederlandstalige backpackpakket voor Azië-reizigers?

Arrow

Naar de aanbieding!

Heb jij nog vragen? Wat is jouw tip voor Flores? Laat het me hieronder weten.

!perform(f,b,e,v,n,t,s)if(f.fbq)return;n=f.fbq=perform()n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments);if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!zero;n.model=’2.zero’;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!zero;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)(window,
doc,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘1666029470153635’ ); fbq(‘monitor’, ‘PageView’);

(perform(d, s, id) var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/nl_NL/sdk.js#xfbml=1&version=v2.0”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); (doc, “script”, “facebook-jssdk”));